Ancestral food to heal.

 

Authors
Matute García, Segundo Patricio; Parra Contreras, Adriana Cristina; Parra Parra, Jorge Leonidas
Format
Article
Status
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ABSTRACTIn this time of transformations of humanity, planting, harvesting and cooking healthy food that guarantee a good diet and nutrition, is a political and revolutionary act by antonomasia, which tries to break the monopoly of the agroindustry and the pharmaceutical industry linked to the production of food, preserve the original seeds and maintain the cultural identity and historical memory through the alimentary practice of Security, Sovereignty and Decoloniality. Ancestral foods that heal, it is a set of reflections that are part of the project "Sacred Foods that Heal" executed in communities of Cañar and Saraguro with the support of ReAct Latin America. The essay addresses some determinants of changes in diet, supports the theme of feeding in indigenous people as an alternative and develops an example of the management of bacterial processes linked to food, all of them within the framework of ancestral agriculture. Keywords: ReAct, Cultural Characteristics, Ethnicity, Whole Foods.
RESUMENEn esta época de transformaciones de la humanidad, sembrar, cosechar y cocer alimentos propios y sanos que garanticen una buena alimentación y nutrición es un acto político y revolucionario por antonomasia, que abona en el afán de romper el monopolio de la agroindustria y la industria farmacéutica ligada a la producción de alimentos, preservar las semillas originarias y mantener la identidad cultural y memoria histórica a través de la práctica de la seguridad, soberanía y decolonialidad alimentaria. Alimentos ancestrales que sanan, es un conjunto de reflexiones que se inscriben dentro del proyecto “Alimentos Sagrados que Sanan” ejecutado en comunidades de Cañar y Saraguro con el apoyo de ReAct Latinoamérica. El ensayo aborda determinantes de los cambios de la alimentación, sustenta la temática de la alimentación de los pueblos originarios como alternativa y desarrolla un ejemplo del manejo de los procesos bacterianos ligados a la alimentación, todos ellos en el marco de la agricultura ancestral. Palabras clave: ReAct, Características Culturales, etnicidad, Alimentos Integrales.

Publication Year
2018
Language
spa
Topic
Repository
Revista Universidad de Cuenca
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