Levels of cadmium in fresh and canned tuna for human consumption in Ecuador

 

Authors
Flores, Evelyn; Pozo, Wilson; Pernía, Beatriz; Sánchez, Williams
Format
Article
Status
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Description

Currently, cadmium bioaccumulation in fish is increasing and is a concern due to toxicity. This research is intended to define the Cadmium concentration in 36 samples of fresh tuna and canning, respectively from the Caraguay Market in the city of Guayaquil, the fishing port Santa Rosa (PPSR), and canned tuna for national consumption and export. The cadmium concentration in the tissue of the collected tuna samples was analyzed by atomic absorption spectrophotometry. Levels of cadmium concentration in the analyzed samples were compared to the national regulation norm NTE INEN 183 and 184, and the European Union regulation norm No 488/2014. According to those norms the maximum permissible cadmium content in foodstuff might not exceed 0.10 ppm Cd. In canned tuna for national consumption we found concentrations of 0.441±0.046 ppm Cd and in the canned tuna for export the cadmium level varied around 0.297±0.109 ppm; differences were however not statistically significant (p>0.05). Similarly, the Cd concentrations in fresh tuna of the species Katsuwonus pelamis was 0.385±0.174 ppm and of the species Thunnus albacares 0.295±0.187 ppm in the market of Caraguay. In contrast, Cd concentrations in tuna from the PPSR were much lower: 0.079 ± 0.061 ppm Cd and 0.030 ± 0.050 for Katsuwonus pelamis and Thunnus albacares, respectively. 66% of the analyzed samples exceeded the permissible limits of Cd according national and international standards. It is recommended to maintain a permanent health surveillance of tuna in Ecuador.
Actualmente, la bioacumulación de cadmio (Cd) en peces está aumentando y es un motivo de preocupación debido a su toxicidad. El objetivo de esta investigación fue determinar la concentración de cadmio en 36 muestras de atún fresco y enlatado, provenientes de los mercados Caraguay, Puerto Pesquero Santa Rosa (PPSR) y atún enlatado de consumo nacional y de exportación. Para cuantificar la concentración de cadmio, las muestras de atún recolectadas fueron analizadas mediante el método de espectrofotometría de absorción atómica. Los niveles de concentración de cadmio de las muestras analizadas fueron comparados con la norma nacional NTE INEN 183 y 184, y con el Reglamento de la Unión Europea No 488/2014, cuyo límite máximo permitido es de 0.10 ppm Cd. En atún enlatado de consumo nacional se encontraron concentraciones de 0.441±0.046 ppm Cd y en atún de exportación 0.297±0.109 ppm Cd; sin embargo, las diferencias no fueron estadísticamente significativas (p>0.05). De igual forma, las concentraciones en atún fresco de la especie Katsuwonus pelamis fue de 0.385±0.174 ppm Cd, y de Thunnus albacares 0.295±0.187 ppm Cd en el mercado de Caraguay. Por el contrario, las concentraciones de Cd en atún proveniente del PPSR fueron mucho menores: 0.079±0.061 ppm Cd y 0.030±0.050 para Katsuwonus pelamis y Thunnus albacares, respectivamente. No hubo diferencias significativas entre el atún enlatado y fresco (p>0.05). El 66% de las muestras analizadas superaron los límites permisibles de Cd de las normas nacionales e internacionales, por lo que se recomienda mantener una vigilancia sanitaria permanente del atún en el Ecuador.

Publication Year
2018
Language
spa
Topic
Repository
Revista Universidad de Cuenca
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