COVID-19 pandemic: A wake-up call at science-policy-society to work towards a livable future

 

Authors
Feyen, Jan
Format
Article
Status
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Description

The year 2021 is nearing its end when the online version of the journal MASKANA 12(2) is published. 2021, means that already one-fifth of the 21st century has passed. Since 2000 raised the world population from 6.1 to 7.9 billion, or 29.5%. Different models predict that the world population in 2030, the year that the world leaders in Glasgow (UK) during the GOP26 meeting agreed to limit global warming to 1.5°C, will increase to 8.5 billion. Wonder if the world possesses the capacity to secure food, given the continuing exponential growth of the population, and at the same time will be able to limit the warming up of the planet by 1.5°C? According to the yearly study of FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) on the state of food security increased the number of people experiencing undernourishment since 2014, and today the world experiences an unprecedented setback in its hunger eradication effort. The major drivers behind the decline in food security and nutrition are according to FAO: conflict, climate variability and extremes, and economic slowdowns and downturns. The impacts the people experience are exacerbated by the levels of inequality in terms of income, productive capacity, assets, technology, education and health. The COVID-19 pandemic has been an additional factor that put the world off track to ending world hunger, malnutrition, climate change, immigration, that the rich are getting richer, and the poor are becoming poorer, among other phenomena of inequality. Parallel to these evolutions, democracy worldwide is in decline. According to IDEA (International Institute for Democracy and Electoral Assistance), is the trend of democratic erosion ongoing since 2006 and is today worse than ever before.
Al momento de la publicación en línea de la revista MASKANA 12(2) el año 2021 se acerca a su fin. 2021 significa que ya ha pasado una quinta parte del siglo XXI. Desde el año 2000 la población mundial aumentó de 6.1 a 7.9 mil millones, o el 29.5%. Diferentes modelos predicen que la población mundial en 2030, año en que los líderes mundiales en Glasgow (Reino Unido) durante la reunión GOP26 acordaron limitar el calentamiento global a 1.5°C, aumentará hasta los 8.5 mil millones. Me pregunto si el mundo posee la capacidad de asegurar alimentos, dado el continuo crecimiento exponencial de la población, y al mismo tiempo podrá limitar el calentamiento del planeta en 1.5°C. Según el estudio anual de la FAO (Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación) sobre el estado de la seguridad alimentaria, el número de personas que sufren desnutrición aumentó desde 2014, y hoy el mundo experimenta un retroceso sin precedentes en su esfuerzo por erradicar el hambre. Según la FAO, los principales impulsores del declive de la seguridad alimentaria y la nutrición son los conflictos, la variabilidad y los extremos climáticos, y las desaceleraciones y recesiones económicas. Los impactos que experimentan las personas se ven agravados por los niveles de desigualdad en términos de ingresos, capacidad productiva, activos, tecnología, educación y salud. La pandemia COVID-19 ha sido un factor adicional que ha desviado al mundo de su objetivo de acabar con el hambre mundial, la desnutrición, el cambio climático, la inmigración, que los ricos se enriquezcan más y los pobres se empobrezcan más, entre otros fenómenos de desigualdad. Paralelamente a estas evoluciones, la democracia en todo el mundo está en declive. Según IDEA (Instituto Internacional para la Democracia y la Asistencia Electoral), la tendencia de erosión democrática continúa desde 2006 y hoy es peor que nunca.

Publication Year
2021
Language
eng
Topic
Repository
Revista Universidad de Cuenca
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https://publicaciones.ucuenca.edu.ec/ojs/index.php/maskana/article/view/4041
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openAccess
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Derechos de autor 2021 Feyen Jan