Behavior of digital distribution channels within The Push & Pull model considering accessibility and tangibility in category “3, 4 y 5 Tenedores” restaurants

 

Authors
Coronel, Marcela; Guamán Jiménez, María Fernanda; Pesántez Vicuña, Saúl Fernando; Guamán Tenezaca, Guillermo Absalón
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

This article studies the behavior of digital distribution channels used by “3, 4 y 5 Tenedores” restaurants in Cuenca city for 2021 period. It analyze the management of direct and indirect digital channels within The Push & Pull model, considering accessibility and tangibility as service factors. Elements that are part of the marketing mix: product, price and sales promotion are analyzed within the Push & Pull model applied to distribution based on tools such as the structured observation and a survey applied to the managers of said restaurants. The results, determine that product exerts pressure on both types of channels. About tangibility in direct channels, the elements that contribute to this strategy are product and number of sales promotion objectives, while in indirect channels, no element from the model contributes to it, finally, the Push & Pull model does not constitute a contribution to the studied restaurants.
El artículo estudia el comportamiento de los canales de distribución digitales directos como indirectos en restaurantes de “3, 4 y 5 Tenedores” de la ciudad de Cuenca para el período 2021. Analiza el manejo de estas tipologías de canal dentro del modelo Push & Pull, considerando la accesibilidad y tangibilización como factores de servicio. Se estudian elementos del marketing mix como producto, precio y promoción en ventas dentro del modelo aplicado a la distribución, a partir de herramientas como la observación estructurada y encuesta a gerentes de restaurantes. Los resultados indican que el producto ejerce presión en ambas tipologías. Sobre la tangibilización en canales directos, los elementos que aportan a esta estrategia son producto y número de objetivos de promoción, mientras que, en canales indirectos, ningún elemento del modelo contribuye a la misma, finalmente, el modelo Push & Pull no constituye un aporte para la accesibilidad de los restaurantes estudiados.

Publication Year
2023
Language
spa
Topic
Estrategias de servicio
Modelo push y pull
Precio
Producto
Promoción en ventas
Restaurantes
Price
Product
Push & pull
Restaurants
Sales promotion
Service strategies
Repository
Revista Universidad de Cuenca
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