Protein evaluation of amaranth (Amaranthus Dubius) flour on the growth of shrimp Penaeus Vannamei postlarvae

 

Authors
Zambrano Mendoza, Luisa Ana; Arteaga Chávez, Fátima Graciela; Demera Lucas, Francisco Manuel; Párraga Vergara, Adriana Lilibeth; Parrales Mendoza, Vicky Yuliana; Tubay Bermudez, Carlos Julio
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

  Was evaluated the nutritional quality of amaranth flour (Amarant dubius) (HA) as an alternative source of fishmeal protein (HP) in diets for low salinity shrimp Penaeus vannamei. for which a feeding test was performed for 28 days to examine the effects of partial substitution of 15%, 20%, 25 and 30% HP by HA. A completely Random Design (DCA) was applied with four diets and four replicas of each. Physicochemical characterization was performed (protein, ash, acidity, fiber, and moisture) microbiological (Salmonella spp.), in accordance with INEN 1767. The experimental unit was composed of 320 shrimps (0,03g by weight c/u) in the postlarva stage (PL22) distributed in 16 fish tanks, suitable for an aeration system (dissolved oxygen 7.0 ±0.01 mg.L-1 and constant temperature (25±0,00°C), controlling salinity (4.09±0,01 UPS) and pH (8,05±0,06). For larval development, growth performance parameters were determined: S (Survival), TCE (Specific Growth Rate), FCA (Feed Conversion Factor) EA (Feed Efficiency) and TEP (Protein Efficiency Rate). For the physicochemical characterization of the feed, a significant statistical difference (p < 0,05) was determined between the diets, with HA15 being the most suitable. In the evaluation of growth performance, there was no statistical difference (p >0,05) between diets, therefore, the incorporation of formulations with fishmeal does not influence the growth factors of shrimp in the postlarvae stage, being advisable to replace up to 30% of animal protein with vegetable protein.   Keywords: Amaranth; growth; shrimp; vegetable protein.
  Se evaluó la calidad nutricional de la harina de amaranto (Amaranthus dubius) (HA) como fuente alternativa de proteína de la harina de pescado (HP) en dietas para el camarón Penaeus vannamei baja salinidad, para lo cual se realizó una prueba de alimentación durante 28 días para examinar los efectos de la sustitución parcial de 15%, 20%, 25% y 30% de HP por HA. Se aplicó un Diseño Completamente al Azar (DCA) con cuatro dietas y cuatro réplicas de cada una. Se realizó la caracterización fisicoquímica (proteína, cenizas, acidez, fibra y humedad) y microbiológica (Salmonella spp.), de acuerdo con la Norma INEN 1767. La unidad experimental estuvo compuesta por 320 camarones (0,03g en peso c/u) en etapa de postlarva (PL22) distribuidos en 16 peceras, adecuadas por un sistema de aireación (oxígeno disuelto 7,0±0,01 mg.L-1) y temperatura constante (25±0,00°C), controlando la salinidad (4,09 ±0,01 UPS) y pH (8,05±0,06). Para el desarrollo larvario se determinaron los parámetros de desempeño de crecimiento: S (Supervivencia), TCE (Tasa de Crecimiento Específico), FCA (Factor de Conversión Alimenticia), EA (Eficiencia alimenticia) y TEP (Tasa de Eficiencia Proteica). Para la caracterización fisicoquímica del alimento se determinó la diferencia estadística significativa (p <0,05) entre las dietas, siendo el HA15 la más idónea. En la evaluación del desempeño de crecimiento no existió diferencia estadística (p >0,05) entre las dietas, por lo tanto, la incorporación de HA en las formulaciones alimenticias con HP no influye en los factores de crecimiento de los camarones en la etapa de postlarva, siendo recomendable sustituir hasta el 30% de proteína animal por proteína vegetal.   Palabras clave: Amaranto; camarón; crecimiento; proteína vegetal.

Publication Year
2021
Language
spa
Topic
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Revista Universidad Técnica de Manabi
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Derechos de autor 2021 Luisa Ana Zambrano Mendoza, Fátima Graciela Arteaga Chávez1, Francisco Manuel Demera Lucas, Adriana Lilibeth Pàrraga Vergara, Vicky Yuliana Parrales Mendoza, Carlos Julio Tubay Bermudez