The use of the Ishikawa diagram to identify the causes of contamination in the cattle slaughter production line

 

Authors
Santos, Gabriel Arthur Basílio dos; Campos, Gevair
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

  The objective of this work was to identify the causes and effects of contamination in a cattle slaughter production line. And consequently develop practices so that the same mistakes do not occur on the production line. The present work is a quantitative research using structured procedures and formal instruments for data collection, emphasizing objectivity, in collecting and analyzing data, analyzing numerical data through statistical procedures. The Ishikawa Diagram was used to illustrate the causes and effects. The main results include improvements in the process, discovery of bottlenecks in the production line, improved communication between employees, among others. Another outstanding contribution from the studio is the proposals to correct the fallas found, seeking to maintain the standard of quality of the product. Through the Ishikawa diagram, it was possible to identify the main causes of contamination in the dispatch, enabling a proposal for non-production processes, in order to add quality to the final product.   Keywords:  Quality; Contamination; Beef.
  El objetivo de este trabajo fue identificar las causas y efectos de la contaminación en una línea de producción de faena de ganado. Y consecuentemente desarrollar prácticas para que no ocurran los mismos errores en la línea de producción. El presente trabajo es una investigación cuantitativa que utiliza procedimientos estructurados e instrumentos formales para la recolección de datos, enfatizando la objetividad, en la recolección y análisis de datos, analizando datos numéricos mediante procedimientos estadísticos. Se utilizó el diagrama de Ishikawa para ilustrar las causas y los efectos. Los principales resultados incluyen mejoras en el proceso, descubrimiento de cuellos de botella en la línea de producción, mejora de la comunicación entre empleados, entre otros. Otro aporte destacado del estudio son las propuestas para corregir las fallas encontradas, buscando mantener el estándar de calidad del producto. A través del diagrama de Ishikawa, fue posible identificar las principales causas de contaminación en el despacho, posibilitando una propuesta de procesos no productivos, con el fin de agregar calidad al producto final.   Palabras clave: Calidad; Contaminación; Carne.

Publication Year
2021
Language
spa
Topic
Repository
Revista Universidad Técnica de Manabi
Get full text
http://revistas.utm.edu.ec/index.php/latecnica/article/view/3485
Rights
openAccess
License
Derechos de autor 2021 Gabriel Arthur Basílio dos Santos, Gevair Campos