Chemical characterization of solid waste from the production of three types of craft beer (stout - black, imperial - blonde, guayacán - red)

 

Authors
Torres Barberan, Oscar Luis; Gorozabel Muñoz, Wagner Antonio
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

Barley malt bagasse is a residue from the craft beer production process, which has a low cost and high availability, it is a by-product rich in nutrients which can be used in the food and industrial industries.  The objective of the research was to determine and compare the chemical properties of solid bagasse residues from the production of different varieties of craft beer (stout - black, imperial - blonde, guayacán - red) and that its use is left to the consideration of the process agroindustrial that you want to offer. The craft beer samples were taken at the "Beerkingo" brewing company located in the Sucre Canton on the Rio Canoa Km7 Road, Manabí province.  A one-factor completely randomized design (DCA) was used, with beer bagasse from three varieties being the factor under study. A parametric ANOVA was applied to analyze the samples; where there was a statistically significant difference, Tukey's al test was applied to (p <0,05) in the protein, fiber, ash and dry matter analyzes. The results of the ANOVA demonstrated statistical significance in all the parameters studied, and the Tukey test indicates that the gabazo from M1 (Stout's bagasse - black) reported a higher percentage of protein with 5,23%, also in relation to ash, fiber and dry matter the highest percentages were obtained by the sample M3 (guayacán bagasse - red) with percentages of 1,13%, 4,45% and 36,99% respectively;  which shows that there are chemical components for the generation of added value of this by-product.  Being proven that they contain nutritional components that can be used in their entirety for human consumption or supplement for animal feed. Keywords: Beer bagasse; by-product; barley
El bagazo de malta de cebada es un residuo del proceso de elaboración de cerveza artesanal, el mismo que tiene un bajo costo y alta disponibilidad, es un subproducto rico en nutrientes el cual, puede ser utilizado en la industria alimentaria e industrial. El objetivo de la investigación fue determinar y comparar las propiedades químicas de los residuos sólidos del bagazo procedentes de la elaboración de diferentes variedades de cerveza artesanal (stout - negra, imperial - rubia, guayacán - roja) y que su uso quede a consideración del proceso agroindustrial que se desea brindar. Las muestras de cerveza artesanal fueron tomadas en la empresa cervecera “Beerkingo” ubicado en el Cantón Sucre en la vía Rio Canoa Km 7, provincia de Manabí. Se utilizó un diseño completamente al azar (DCA) de un factor siendo el bagazo de cerveza de tres variedades el factor en estudio, se aplicó un ANOVA paramétrico para el análisis de las muestras; donde existió diferencia estadística significativa, se aplicó la prueba de Tukey al (p<0,05) en los análisis de proteína, fibra, ceniza y materia seca. Los resultados del ANOVA demostraron significancia estadísticas en todos los parámetros estudiados, y la prueba de Tukey indica que el gabazo procedente del M1 (bagazo de Stout - negra) reportó un mayor porcentaje de proteína con 5,23%, así mismo en lo referente en ceniza, fibra y materia seca los mayores porcentajes los obtuvo la muestra M3 (bagazo guayacán - roja) con porcentajes de 1,13%, 4,45 % y 36,99% respectivamente; lo cual evidencia que existen componentes químicos para la generación de valor agregado de este subproducto. Quedando comprobado que contienen componentes nutricionales que se pueden aprovechar en su totalidad para consumo humano o suplemento para alimentación animal. Palabras clave: Bagazo de cerveza; sub producto; cebada

Publication Year
2022
Language
spa
Topic
Repository
Revista Universidad Técnica de Manabi
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Derechos de autor 2022 Oscar Luis Torres Barberan, Wagner Antonio Gorozabel Muñoz