Effects of biostimulants on chlorophylls and number of leaves in pepper (Capsicum annuum L.) cultivation under semi-protected conditions

 

Authors
Cobena Montes, Yelitza Lilibeth; Torres-García, Antonio; Héctor Ardisana, Eduardo Fidel; Fosado Téllez, Osvaldo; León-Aguilar, Rolando
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

In Ecuadorian agriculture, large amounts of chemical fertilizers are used and the cultivation of peppers (Capsicum annuum L.) is no exception in that reality that causes so much damage to the environment, soils, ground and surface waters, as well as the human health. An alternative in recent decades is the use of biostimulants, which reduce the negative impacts produced by the indiscriminate use of synthetic chemical fertilizers. This research aimed to evaluate the effect of different biostimulants (bovine manure, vermicompost leachates from bovine and goat manure, efficient microorganisms) on the chlorophyll content and the number of leaves in the plants of 5 pepper hybrids (Salvador, Quetzal, Odín, Nathalie and Canario) under conditions of semi-protected cultivation and localized irrigation, in the period from 2016 to 2019. In the research with the different hybrids, the experimental design of random blocks with 3 replicates was used. The relative chlorophyll content and the number of leaves were measured 45 days after transplantation. The application of the biostimulants induced significant favorable effects in the evaluated variables and the differences were expressed depending on the hybrid, dose and type of biostimulants, observing in each hybrid that at least one of the doses of biostimulants produced values ​​similar or higher than those reached with chemical fertilization based on nitrogen, phosphorus and potassium. This shows that the use of biostimulants constitutes a beneficial option for the partial substitution of the application of chemical fertilizers in the cultivation of pepper hybrids. Keywords: Capsicum annuum L.; manures; vermicompost lecheates; efficient microorganisms
En la agricultura ecuatoriana se utilizan grandes cantidades de fertilizantes químicos y el cultivo del pimiento (Capsicum annuum L.) no constituye excepción en esa realidad que tanto daño causa al ambiente, a los suelos, a las aguas subterráneas y superficiales, así como a la salud humana. Una alternativa en las últimas décadas es el empleo de bioestimulantes, que reducen los impactos negativos que produce la utilización indiscriminada de los fertilizantes químicos sintéticos. Esta investigación tuvo como objetivo evaluar el efecto de diferentes bioestimulantes (estiércol bovino, lixiviados de vermicompost de estiércol bovino y caprino, microorganismos eficientes) sobre el contenido de clorofilas y el número de hojas en las plantas de 5 híbridos de pimiento (Salvador, Quetzal, Odín, Nathalie y Canario) en condiciones de cultivo semiprotegido y riego localizado, en el periodo comprendido del 2016 al 2019. En la investigación con los diferentes híbridos se utilizó el diseño experimental de bloques al azar con 3 réplicas. El contenido relativo de clorofilas y el número de hojas se midieron a los 45 días después del trasplante. La aplicación de los bioestimulantes indujo efectos favorables significativos en las variables evaluadas y las diferencias se expresaron en dependencia del híbrido, dosis y tipo de bioestimulantes, observándose en cada híbrido que al menos una de las dosis de bioestimulantes produjo valores similares o superiores a los alcanzados con la fertilización química a base de nitrógeno, fósforo y potasio. Esto demuestra que el empleo de los bioestimulantes constituye una opción beneficiosa para la sustitución parcial de la aplicación de los fertilizantes químicos en el cultivo de los híbridos de pimiento. Palabras clave: Capsicum annuum L.; estiércoles; lixiviados de vermicompost; microorganismos eficientes

Publication Year
2022
Language
spa
Topic
Repository
Revista Universidad Técnica de Manabi
Get full text
http://revistas.utm.edu.ec/index.php/latecnica/article/view/4096
Rights
openAccess
License
Derechos de autor 2022 Yelitza Lilibeth Cobena Montes, Antonio Torres-García, Fidel Eduardo Ardisana-Hector, Osvaldo Fosado Téllez, Rolando León-Aguilar