In vitro degradation kinetics of four varieties of Panicum maximum at four crop growth stages

 

Authors
Avellaneda Cevallos, Juan Humberto; Molina Hidrovo, Carlos Alberto; Briones Caicedo, Wilson Roberto; Tubay Moreira, Máximo Fernando; Coello Díaz, Santiago
Format
Article
Status
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Description

We evaluated the in vitro degradation of dry matter (DS) from leaves, stems and whole plants of four varieties of guinea grass (Panicum maximum; common names: Tanganyika grass and buffalograss) at four crop growth stages (21, 42, 63 y 84 days). We assessed the chemical composition of the four varieties. For in vitro digestibility, we used the first phase of the Tilley and Terry techniques, which required the extraction of rumen fluid from two cannulated Brown Swiss cows. Six incubation periods (3, 6, 12, 24, 48 y 72 hours) were evaluated. For in vitro degradation kinetics, we used the randomized complete block design (RCB), using run 2 as a block and replication. We used a Daisy II 200 incubator and one bag per run. It was found that the highest level of in vitro degradation are present during initial phenological stages, and that leaves contain superior nutritional characteristics, followed by the whole plant and stems. It was demonstrated that the differences in degradation are not strongly linked to varieties of Panicum maximum but to crop growth stage. It was concluded that in vitro biodegradability of the four varieties of guinea grass vary according to plant growth.
Se evaluó la degradabilidad in vitro de la materia seca (MS) de las hojas, tallos y planta completa de cuatro variedades de pasto Guinea (Panicum maximum: Común, Tanzania, Enano y Tobiata) en cuatro edades de cosecha (21, 42, 63 y 84 d). Se evaluó la composición química de las variedades. Para la digestibilidad in vitro, se empleó la primera fase de la técnica de Tilley y Terry, para lo cual se extrajo líquido ruminal de dos bovinos Brown Swiss canulados a rumen. Se evaluaron seis periodos de incubación (3, 6, 12, 24, 48 y 72 h). Parala cinética de degradación in vitro, se aplicó un diseño de bloques completos al azar (DBCA), utilizando a la corrida (2) como criterio de bloqueo y repetición; se usó una incubadora DaisyII 200 y una bolsita de degradabilidad por corrida. Se observó que la mejor degradabilidad in vitro se presenta en los primeros estadios fenológicos, y que las hojas demuestran mayores características nutricionales, seguida de la planta completa y tallos. Se demostró que las diferencias en degradabilidad no están fuertemente asociadas con la variedad de Panicum maximum, sino más bien con la edad de cosecha. Por lo que se concluye, que la degradabilidad in vitro de las variedades de pasto Guinea, difieren en función del estado de madurez de la planta.

Publication Year
2015
Language
spa
Topic
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Revistas Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí
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Derechos de autor 2015 Revista ESPAMCIENCIA ISSN 1390-8103