Biodiversidad productiva y asociada en el Valle Interandino Norte del Ecuador

 

Authors
Franco, Wilfredo Ramiro
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

In the northern Interandean Valley of Ecuador, the agriculture based on monocultures lacks of sustainability due increasing soil and water degradation, and instability in market prices. This situation requires diversifying into crops and agrosystems. The aim of this paper is to attract attention to the high local agrodiversity and the associated wild flora. We have identified 46 cultivated species at commercial and familiar scale, and 41 associated wild species in forest fragments in the intensively cultivated landscape of the valley between 2700 and 3200 m.a.s.l. While commercial agriculture don t pay attention to relief and soil conditions and is concentrated on potato, pastures for milk production, and few leguminous (lima beans, peas and lupine), the familiar garden on small plots and best soils includes a wide array of agrodiversity (tubers, cereals, fruits, aromatics and therapeutics, ornamentals and wood species). The number of species duplicated when associated wild flora species are included. We propose to incorporate native and introduced species from the familiar garden progressively into the commercial agriculture, and to use associated wild species for soil restoration, as way to promote changes from a highly specialized agriculture, based on high technological and agrochemical input but low sustainability, into a multifunctional and diversified agriculture, looking for more sustainability.
En el valle interandino norte del Ecuador, la agricultura comercial basada en monocultivos tiende a hacerse insostenible debido a creciente degradaci?n de suelos y aguas, e inestabilidad en los precios del mercado. Ello obliga a diversificar en rubros y sistemas agroproductivos. En este trabajo se muestra la alta diversidad flor?stica cultivada y asociada (silvestre) local. Se identificaron 46 especies vegetales bajo producci?n comercial y en huertos familiares, as? como 41 especies silvestres, en el paisaje intensamente cultivado del valle entre 2700 y 3200 msnm. La actividad agroproductiva comercial, practicada sin considerar limitaciones de relieve y suelos, se fundamenta en la papa, en pocas especies de pastos para ganader?a lechera y, en menor proporci?n, en leguminosas (habas, arvejas y lupino); mientras que la peque?a agricultura familiar, practicada en peque?as parcelas en los mejores suelos, preserva una gran agrodiversidad (tub?rculos, cereales, frutas, arom?ticas y terap?uticas, ornamentales y maderables), que se duplica al incluir la flora silvestre usualmente restringida a suelos con fuertes limitaciones (drenaje impedido o avanzada erosi?n). Se propone expandir el cultivo de las especies nativas e introducidas con potencial de mercado mantenidas en el huerto familiar, y aquellas silvestres ?tiles en la restauraci?n de suelos, como v?a para avanzar desde una agricultura altamente especializada, de alto costo y precaria sostenibilidad, hacia una agricultura multifuncional, diversificada y sostenible.

Publication Year
2016
Language
spa
Topic
AGRODIVERSIDAD
AGRICULTURA SOSTENIBLE
ANDES ECUATORIANOS
Repository
Repositorio SENESCYT
Get full text
http://repositorio.educacionsuperior.gob.ec/handle/28000/3836
Rights
openAccess
License
openAccess