Evaluación de las condiciones de cultivo de lactobacillus acidophilus y lactobacillus casei a nivel de laboratorio, con inulina como fuente de carbono

 

Authors
James Valarezo, Mariuxy Inés
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei are lactic acid bacteria that function as probiotics, are generally used for the formulation of functional foods and grow at similar culture conditions. Bacteria metabolize specific sugars such as inulin, this substance is a fructooligosaccharide whose prebiotic function contributes to the proliferation of intestinal microflora and prevents the colonization of pathogenic microorganisms. In this study, the concentration of inulin both molecular grade and reagent grade, were evaluated together with the pH of the medium for growth of both Lactobacillus species. The aim was to obtain a medium containing a unique value of pH and an ideal percent of inulin for the growth of bacteria. An optimal medium for the growth of L. casei was recovered, supplemented with 4.31% of inulin reagent grade and pH 7.465. For L. acidophilus no medium resulted as optimal for the bacteria and their growth occurs in extreme values of each variable. It suggests that pH range and extreme conditions of bacteria impedes to obtain an optimal growth medium. In conclusion inulin is an able sugar for the probiotics biomass production.
Lactobacillus acidophilus y Lactobacillus casei son bacterias ácido lácticas que funcionan como probioticos, generalmente son usadas para la formulación de alimentos funcionales y crecen en condiciones de cultivo similares. Ambas bacterias metabolizan azúcares específicos como la inulina. Esta sustancia es un fructooligoscárido cuya función prebiótica contribuye a la proliferación del micro-flora intestinal y evita la colonización de microorganismos patógenos. En el presente trabajo se evaluó la concentración de inulina tanto en grado molecular como en grado reactivo, así como el pH del medio de crecimiento para la masificación de ambas especies. El objetivo fue obtener un medio a un pH fijo y a un porcentaje de inulina ideal para el crecimiento de las bacterias. Se obtuvo un medio óptimo para el crecimiento de L. casei suplementado con 4,31por ciento de inulina grado reactivo a un pH de 7,47; no se obtuvo un medio óptimo para L. acidophilus esto pudo deberse a que el rango de pH es muy amplio para las bacterias, y su crecimiento se da en valores extremos de los parámetros. En conclusión la inulina es un azúcar apto para la masificación de probioticos.

Publication Year
2016
Language
spa
Topic
MICROORGANISMOS
PROBIÓTICOS
LACTOBACILLUS
INULINA
Repository
Repositorio Universidad de las Américas
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