Determinar los factores que contribuyeron a la pérdida prematura del primer molar definitivo en niños de 6 a 11 años que acuden a escuelas de la parroquia de Nayón

 

Authors
Monteros Cabrera, Karol Leyda
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

This research aims to find the causes of early loss of the first permanent molar, causing malocclusions in children, starting from the premise there is a lack of knowledge in society about how important the first temporary molars are. The objective of this research was to determine the factors that contributed to the premature loss of the first definitive molar in children aged 6 to 11 years who attend schools in the parish of Nayón, identifying whether the prevalence of premature loss of the first definitive molar is linked to your diet and - or your oral hygiene and on the other hand recognize if it is influenced by your socioeconomic level. To this end, children who were treated in the connection project of the Faculty of Dentistry of the University of the Americas who had an early loss of the first permanent molar were selected, the parents of the selected children were sent a hygiene survey and feeding, and another the AMAI survey to determine their socioeconomic status. It was found that 45.5% of children come from homes of level C +, their relation to the consumption of sugars was 36.36%, when analyzing the hygiene the respondents who brush their teeth are 95.45% belonging to the level C +, 59% do it twice a day and are of level C +, children who do not receive help with their brushing are 72.73% compared to 27.27% who are children who receive help with socioeconomic level C + , 81.82% of children do not use mouthwash and are of level C +, in turn, a similar figure of 72.73% of the children do not use dental floss, being of level C + and it coincides with the children who do not receive help. Brushing time. It is concluded that the factors that contributed to the early loss of the first definitive molar on the one hand was the socioeconomic factor and this influences according to the results in the habits of hygiene and consumption of sugars in the diet of the respondents.
Esta investigación tuvo como fin encontrar las causas de la pérdida temprana del primer molar definitivo, causante de maloclusiones en los niños, partiendo de la premisa existe en la sociedad un desconocimiento sobre lo importante que son las piezas temporales. Esta investigación tuvo como objetivo determinar los factores que contribuyeron a la pérdida prematura del primer molar definitivo en niños de 6 a 11 años que acuden a escuelas de la parroquia de Nayón, identificando si la prevalencia de la pérdida prematura del primer molar definitivo está ligada a su dieta y/o a su higiene bucal y por otro lado reconocer si está influenciada por su nivel socioeconómico. Para ello se seleccionaron niños que fueron atendidos en el proyecto de vinculación de la Facultad de Odontología de la Universidad de las Américas que presentaban pérdida temprana del primer molar definitivo, a los padres de familia de los niños seleccionados se les envió una encuesta de higiene y alimentación, y otra la encuesta AMAI para determinar su nivel socioeconómico. Se obtuvo que el 45,5% de niños son provenientes de hogares de nivel C+, su relación al consumo de azúcares fue en un 36,36%, al analizar la higiene los encuestados que cepillan sus dientes son 95,45% pertenecientes al nivel C+, el 59% lo hacen dos veces al día y son de nivel C+, los niños que no reciben ayuda con su cepillado son el 72,73% con relación al 27,27% que son niños que si reciben ayuda con nivel socioeconómico C+, el 81,82% de niños no utilizan enjuague bucal y son de nivel C+ a su vez es una cifra similar de 72,73% de los niños no usan hilo dental siendo de nivel C+ y coincide con los niños que no reciben ayuda al momento del cepillado. Se concluye que los factores que contribuyeron a la pérdida temprana del primer molar definitivo por un lado fue el factor socioeconómico y este influye según los resultados en los hábitos de higiene y de consumo de azúcares en la dieta de los encuestados

Publication Year
2018
Language
spa
Topic
ODONTOPEDIATRIA
PÉRDIDA DENTAL; ESCUELAS; NAYÓN-ECUADOR
ESCUELAS
NAYÓN-ECUADOR
Repository
Repositorio Universidad de las Américas
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http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/8537
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