Caracterización morfológica del mortiño (vaccinium floribundum kunt) en la sierra norte del Ecuador

 

Authors
Ayala Mora, Kerlly Dayana
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The mortiño (Vaccinium floribundum Kunth), is native to the Andes, there are 20 species in Central and South America, of which 3 have been identified in Ecuador. A morphological characterization of mortiño was carried out in the northern and central highlands of Ecuador. The study was carried out in three localities in the towns of San Pablo (Imbabura), Atacazo (Pichincha) and Quilotoa (Cotopaxi), which are at an altitude from 3300 to 4050 meters above sea level. We considered 36 variables or characteristics of the plant, where there were 19 qualitative and 17 qualitative, based on bibliography of UPOV. It was characterized 15 mortiño accessions that were characterized in situ in the localities previously mentioned. The obtained data that were analyzed in the statistical package RStudio, obtaining a Principal Component Analysis (CP) to establish the relationship between the descriptors of the plant, and Cluster or grouping that generated a Dendrogram to determine the grouping and relation between the plants of Mortiño in addition, descriptive statistics were used to determine the variance, standard deviation and coefficient of variation for each of the quantitative descriptors. The results of the study allow to conclude that within the grouping analysis, of 19 quantitative characteristics of mortiño plants, 2 groups were observed, the first belonging to Imbabura and the other group conformed by Pichincha and Cotopaxi. The most important quantitative descriptors based on the analysis of principal components were corolla width, calyx diameter, fruit length, leaf length - width ratio, leaf length, inflorescence length, number of flowers per cluster and depth of the calyx cavity, the most important qualitative descriptors based on descriptive statistics were: the growth habit of the plant, and all the descriptors of the flower and fruit. Three types of microorganisms were identified in the rhizobia of Mortiño Penicillium sp., Aspergillus sp. And Mucor sp.
El mortiño (Vaccinium floribundum Kunth) es originario de los Andes y se han reportado 20 especies en el Centro y Sur de América, de los cuales tres se han identificado en el Ecuador. Este frutal andino está amenazado por la fragmentación de los ecosistemas, la ampliación de la frontera agrícola, prácticas inadecuadas en la recolección de fruto, entre otros. El estudio se realizó en las localidades de San Pablo (Imbabura), Atacazo (Pichincha) y Quilotoa (Cotopaxi), que están ubicados entre los 3300 hasta 4050 msnm. El objetivo del estudio fue generara los descriptores morfológicos del mortiño. Se consideraron 36 características de la planta, de las cuales 19 fueron cuantitativas y 17 cualitativos, de 15 accesiones de mortiño, que fueron caracterizados in situ. Los datos obtenidos fueron analizados estadísticamente por Componentes Principales (CP) para establecer la relación entre los descriptores de las diferentes accesiones, y análisis de Cluster o dendograma, que permitió agrupar a las diferentes accesiones a través de las características estudiadas. Además, se utilizó la estadística descriptiva para determinar la varianza, la desviación estándar y el coeficiente de variación para los descriptores cuantitativos. Los análisis fueron realizados utilizando el paquete R y Excel. Del análisis de agrupamiento de las características cuantitativas, se observó la existencia de dos grupos, el primero formado por las accesiones de Imbabura y el otro conformado por las accesiones de Pichincha y Cotopaxi. Los descriptores cuantitativos más importantes en base al análisis de componentes principales fueron el ancho de la corola, el diámetro del cáliz, la longitud del fruto, la relación larga- ancho de la hoja, longitud de la hoja, longitud de la inflorescencia, el número de flores por racimo y la profundidad de la cavidad del cáliz de la flor. Mientras que los descriptores cualitativos más importantes en base a la estadística descriptiva fueron: el hábito de crecimiento de la planta, y los descriptores de la flor y fruto. Respecto a la rizobiota del mortiño se identificó a Penicillium sp., Aspergillus sp. y Mucor sp.

Publication Year
2017
Language
spa
Topic
BOTÁNICA
FISIOLOGÍA VEGETAL
MORTIÑO
ECUADOR
Repository
Repositorio Universidad de las Américas
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