Influencia del ordeño en el recuento de células somáticas sobre la calidad del queso andino en la organización Inti Churi

 

Authors
Vallejo Elijama., Juan Wladimir
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

In this investigation, the effect of somatic cell count on the quality of Andean cheese, during the milking stage, in the organization "INTI CHURI" was analyzed. For this investigation, we worked with a completely randomized block design (DBCA) with 7 treatments and 4 repetitions, with a total of 28 experimental units, being raw milk, Andean cheese and the sectors that make up the organization "INTI CHURI", the factors under study. The results obtained gave us as a result that there were few alterations in terms of the physical, chemical and microbiological characteristics of the Andean fresh cheese, fat, humidity and product shelf life were found within values established in the INEN 2607 standard; During sampling there was a statistical variation between the treatments under study. The physico-chemical characteristics of the milk used were determined obtaining general values for the organization "INTI CHURI" of 1,031 g / ml for density, 4.37 g / ml of fat, 4.64 g / ml for lactose, a value 3.18 g / ml total protein, an average of 13.14 g / ml total solids, and an average pH of 6.51. Regarding the count, we could observe that the T5 treatment in the Herapamba sector presented the highest Somatic Cell Count with 258.33 cel / ml followed by the T7 treatment in the Central sector with 237.00 cel / ml followed by T6, T2, T4, T3 and T1 corresponding to the Arenal sector with the lowest value of 127.67 cel / ml., thus reaching an average of 192,000 cel / ml for the organization INTI CHURI
En esta investigación se analizó el efecto del recuento de células somáticas sobre la calidad de queso andino, durante la etapa de ordeño, en la organización “INTI CHURI” Para esta investigación se trabajó con un diseño de bloques completamente al azar (DBCA) con 7 tratamientos y 4 repeticiones, con un total de 28 unidades experimentales, siendo la leche cruda, el queso andino y los sectores que conforman la organización “INTI CHURI”, los factores en estudio. Los resultados obtenidos nos dieron como resultado que existieron escasas alteraciones en cuanto a las características físicas, químicas y microbiológicas del queso fresco andino, materia grasa, humedad y vida útil del producto se encontraban con valores dentro de lo establecido en la norma INEN 2607; durante el muestreo existió una variación estadística entre los tratamientos en estudio. Se determinaron las características físico-químicas de la leche empleada obteniendo valores generales para la organización “INTI CHURI” de 1.031 g/ml para densidad, 4,37 g/ml de materia grasa, 4,64 g/ml para lactosa, un valor de 3,18 g/ml de proteínas totales, una media de 13,14 g/ml de solidos totales, y una media de pH de 6,51. En lo que se refiere al conteo, pudimos observar que el tratamiento T5 sector Herapamba presento el Conteo de Células Somáticas más alto con 258.33 cel/ml seguido del tratamiento T7 del sector Central con 237.00 cel/ml seguidos de T6, T2, T4, T3 y T1 que corresponde al sector Arenal con el valor más bajo 127.67 cel/ml., llegando así a una media de 192.000 cel/ml para la organización INTI CHURI

Publication Year
2020
Language
spa
Topic
Leche
Mastitis
Calidad
Queso Andino
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
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