Estudio de la actividad antimicrobiana de ciprofloxacina y estreptomicina en los géneros escherichia y arcobacter aisladas de agua y alimentos de origen animal

 

Authors
Vásconez Vinza, Felipe Sebastián
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

In this investigation the antimicrobial activity of Ciprofloxacin and Streptomycin in the Escherichia and Arcobacter genera isolated from water and food of animal origin was studied, so we considered; resuscitate microorganisms of the genera under study, extract DNA from the isolates and amplify the DNA obtained by PCR (Polymerase chain reaction). And finally analyze the Antimicrobial Activity of Ciprofloxacin and Streptomycin on the strains obtained. For the current investigation of the 60 samples of cheese, water and meat isolates that were extracted from their DNA, 60 were positive for bacteria of the genera Arcobacter and Escherichia by means of the PCR test. In addition, the study of the antimicrobial activity of Ciprofloxacin and Streptomycin was performed by the Kirby-Bauer technique for which we could observe that for the treatment (T1) with a minimum concentration of drug (1 µg), 100% bacterial resistance was exhibited by the two genera under study against Streptomycin and Ciprofloxacin, it was shown that the T2 treatment with a concentration of 2 µg, is the minimum concentration of drug necessary to produce a partial inhibition of the bacteria (10/20 cases); for T0 (control), T3 and T4, no isolates of Escherichia and Arcobacter presented antimicrobial resistance to the drugs under study, as well as T5 (10 µg) to which the two bacteria under study were fully susceptible.
En esta investigación se estudió la actividad antimicrobiana de Ciprofloxacina y Estreptomicina en los géneros Escherichia y Arcobacter aisladas de agua y alimentos de origen animal., así que nos planteamos; reanimar microorganismos de los géneros en estudio, extraer ADN de los aislados y amplificar el ADN obtenido mediante PCR (Reacción en cadena de la polimerasa). Y por último analizar de la Actividad Antimicrobiana de Ciprofloxacino y Estreptomicina sobre las cepas obtenidas. Para la actual investigación. De las 60 muestras de aislados de quesos, agua y carnes que fueron extraídos su ADN, 60 fueron positivos para bacterias de los géneros Arcobacter y Escherichia mediante la prueba de PCR., además se realizó el estudio de la actividad antimicrobiana de Ciprofloxacina y Estreptomicina mediante la técnica Kirby-Bauer para los cuales pudimos observar que para el tratamiento (T1) con una concentración mínima de fármaco (1 µg), se exhibió un 100% de resistencia bacteriana por parte de los dos géneros en estudio frente a Estreptomicina y Ciprofloxacina, se demostró que el tratamiento T2 con una concentración de 2 µg, es la mínima concentración de fármaco necesaria para producir una inhibición parcial de la bacteria (10/20 casos); para T0 (testigo), T3 y T4 ningún aislado de Escherichia y Arcobacter presentó resistencia antimicrobiana a los fármacos en estudio, al igual que T5 (10 µg) al cuál las dos bacterias en estudio fueron susceptibles en su totalidad.

Publication Year
2020
Language
spa
Topic
ANTIMICROBIANA
CIPROFLOXACINA
ESTREPTOMICINA
ALIMENTOS
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
Get full text
http://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/3395
Rights
openAccess
License