Evaluación morfo-agronómica y productiva de 18 cultivares de Fréjol Arbustivo (Phaseolus vulgaris L.), en el cantón Caluma, provincia Bolívar

 

Authors
Bravo Arcibal, Oscar Rolando
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The bean is the most important direct human grain legume on the planet and Occupies the eighth place among the legumes sown in the world. For the Ecuadorian population constitutes one of the main sources of protein and carbohydrates. Legumes are components of the production systems, since they are cultivated in association, intercalated, in monocultures or in rotation with other crops. The objectives of this research were: i) To study the morpho-agronomic behavior of 18 cultivars of bush bean. ii) Select the best cultivars based on yield and preferences in the different segments of the bean value chain. iii) Generate a database of the morpho-agronomic characterization of 18 bean cultivars for this agro-ecological zone. In canton Caluma, despite the availability of suitable agro-ecological zones for the cultivation of beans, due to the lack of knowledge of the producers and appropriate technological alternatives, it has not been developed. In this, there are no updated studies on germplasm adaptation evaluation processes. The research was conducted in the canton Caluma province of Bolivar. Fifteen accessions of beans were used from INIAP, two varieties from the Seeds Program of the Bolivar State University and a local witness. A randomized complete block design (DBCA) was used for analysis of variance and Tukey test at 5%. Based on the analysis and interpretation of the results obtained in this trial, it is concluded that the cultivar that was better adapted and responded with a higher yield was the variety INIAP-430 Portilla with 1863.9 kg/ha at 14 % of humidity. All cultivars presented desirable characteristics such as: color, size, shape and grain brightness, as well as precocity and tolerance to foliar diseases. The increase in bean yield was positively related to higher average values of the components: weight of 100 grains (g), pods per plant (VP), pod length (LV) and grains per plant (GP). Finally, this study made it possible to select promising germplasm of bush bean to contribute to improving the productivity of local production systems and food segurity.
El fréjol es la leguminosa de grano de consumo humano directo más importante en el planeta y ocupa el octavo lugar entre las leguminosas sembradas en el mundo. Para la población ecuatoriana constituye una de las principales fuentes de proteína y carbohidratos. Las leguminosas son componentes de los sistemas de producción, ya que son cultivadas en asociación, intercaladas, en monocultivos o en rotación con otros cultivos Los objetivos de esta investigación fueron: i.) Estudiar el comportamiento morfo-agronómico de 18 cultivares de fréjol arbustivo. ii) Seleccionar los mejores cultivares en función del rendimiento y preferencias en los diferentes segmentos de la cadena de valor del fréjol. iii) Generar una base de datos de la caracterización morfo-agronómica de 18 cultivares de fréjol para esta zona agroecológica. En el cantón Caluma a pesar de disponer de zonas agroecológicas apropiadas para el cultivo de fréjol, por la falta de conocimiento de los productores y alternativas tecnológicas apropiadas, no se ha desarrollado. Además, no existen estudios actualizados sobre procesos de evaluación de adaptación de germoplasma. La investigación se realizó en el cantón Caluma provincia de Bolívar. Se utilizaron 15 accesiones de fréjol procedentes del INIAP, dos variedades del Programa de Semillas de la Universidad Estatal de Bolívar y un testigo local. Se utilizó un diseño de Bloques Completos al Azar (DBCA) se realizaron análisis de varianza y prueba de Tukey al 5 %. En base al análisis e interpretación de los resultados obtenidos en este ensayo se concluye que el cultivar que mejor se adaptó y respondió con el mayor rendimiento fue la variedad INIAP-430 Portilla con 1863.9 kg/ha al 14 % de humedad. Todos los cultivares presentaron características deseables como: color, tamaño, forma y brillo del grano, así como precocidad y tolerancia a enfermedades foliares. El incremento del rendimiento de fréjol estuvo relacionado positivamente a valores promedios superiores de los componentes: Peso de 100 granos (g) (PG), Vainas por planta (VP), Longitud de vaina (LV) y Granos por planta (GP). Finalmente este estudio permitió seleccionar germoplasma promisorio de fréjol arbustivo para contribuir a mejorar la productividad de los sistemas de producción locales y la seguridad alimentaria.

Publication Year
2017
Language
spa
Topic
PÚSCULAS
SIMBIOSIS
VARIEDAD
GENÉTICA
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
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http://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/1812
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