Identificación de las principales plagas que afectan al cultivo de Fresa (Fragaria vesca) en tres zonas agroecológicas del cantón Quito, provincia de Pichincha

 

Authors
Tamba Sandoval, Juan Enrique
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

In research study. Identification of the main pests affecting the crop of strawberry (Fragariavesca) in three agro-ecological zones of the canton Quito, Pichincha Province. Whose objectives were to recognize the most common pests in strawberry cultivars Czech Yaruquí and Pifo. Identify the growth stages of the crop that is most affected. Propose alternative control major pests. The technique used was the interview with the help of a questionnaire. Analysis by descriptive statistics and use Microsoft Excel. The main results are: the 3 zones investigated ecological agro 100% literate, facilitating training and management technology for the management of pests and diseases in strawberry cultivation. Most strawberry farmers lease their land for farming. lease cost between $ 2000 and $ 2500 hectare per year these areas are considered very good for strawberry production as they are flat and mostly all have irrigation water. The site preparation is done mechanically, using machinery and agricultural tractors and power tillers. Soil disinfection is done in Czech by 92%; in Yaruquí the 97.50% and 76.47% Pifo one; producers make this work prior to planting to prevent pests with the use of agrochemicals as clortirifox. The main pests affecting the crop in the area of Czech; Yaruquí and Pifo in order of importance are: the highest incidence is red mite (mite) (Tetranychusurticae); followed Thrips (Frankliellaoccidentalis); then aphids (aphids) (Chaetosiphonfragaefolii); then slugs (Arionhortensis) and the lowest incidence in the genre. Hopliacallipyge (white grubs, or cutzos) The phenological stages strawberry crop more susceptible to insect attack in order of importance alike in Czech; Yaruquí and Pifo are: Transplantation; seedling development; fruit ripening and the beginning of flowering stage is the least affected the fruit set In the three study areas pest control is what makes mostly by chemical methods (Czech, 80%; Yaruqui Pifo 93.33% and 82.35%). The ecological control (Czech, 16%; Yaruqui Pifo 5.83% and 11.76%). this is less often and finally the least used is the (Czech, 4%, 5% Yaruqui Pifo 5.88%) physical control. Within the chemical control is done with chlorpyrifos, carbosulfan; profenosl; Piriproxyfec, among others; for ecological control is performed with the addition of organic matter, crop rotation and use of biological agents beneficial physical control in do so by manually removing and destroying insects and trapping
En estudio investigativo. Identificación de las principales plagas que afectan al cultivo de fresa (fragaria vesca) en tres zonas agroecológicas del cantón quito, provincia de Pichincha. Cuyos objetivos fueron: Reconocer las plagas más frecuentes que afectan a los cultivares de fresa en Checa, Yaruquí y Pifo. Identificar los estados fenológicos del cultivo que se encuentra más afectados. Proponer alternativas de control para las principales plagas.La técnica que se utilizó fue la entrevista con la ayuda de un cuestionario. Su análisis mediante la estadística descriptiva y uso del programa Microsoft Excel. La preparación de los terrenos lo realizan en forma mecánica, utilizando maquinarias como tractores agrícolas y motocultores. La desinfección del suelo se lo realiza en Checa en un 92%; en Yaruquí el 97,50% y en Pifo un 76,47%; los productores realizan esta labor previa a la siembra para prevenir plagas con el usos de agroquímicos como clortirifox. Las principales plagas que afectan el cultivo en la zona de Checa; Yaruquí y Pifo en orden de importancia son: la mayor incidencia es de la Arañita roja (ácaros) (Tetranychusurticae); seguido de Thrips (Frankliellaoccidentalis); a continuación, los pulgones (áfidosn (Chaetosiphonfragaefolii); luego las Babosas (Arionhortensis) y la menor incidencia ocurre en el género. Hopliacallipyge(gusanos blancos, o cutzos). En las tres zonas de estudio la plaga que causa mayores daños al cultivo de fresa son los ácaros (arañita roja) y thrips, esto ocurre entre los 60 y 120 días después del trasplante; es decir al Transplante y desarrollo vegetativo.La mayor incidencia de plagas ocurre al Transplante; así lo afirman los encuestados de Checa en un 32%, mientras que en Yaruquí en un 37,5% y Pifo con el 35,29%. La menor incidencia de plagas ocurre durante el cuajado de frutos con solo un 8% en Checa; 10% en Yaruqui y 11,76 en Pifo. En las tres zonas de estudio el control de las plagas mayoritariamente se lo hace por métodos químicos (Checa, 80%; Yaruqui 93,33% y Pifo 82,35%). El control ecológico (Checa, 16%; Yaruqui 5,83% y Pifo 11,76%). esto es en menor frecuencia y finalmente el menos utilizado es el control físico (Checa, 4%; Yaruqui 5% y Pifo 5,88%).Dentro del control químico se lo realiza con clorpirifos, carbosulfan; profenosl; Piriproxyfec, entre otros; para el control ecológico se lo realiza con incorporación de materia orgánica, rotación de cultivos y utilización de agentes benéficos biológicos y el control físico lo hacen mediante remoción y destrucción manual de insectos y uso de trampas.

Publication Year
2015
Language
spa
Topic
PLAGAS QUE AFECTAN AL CULTIVO
FRESA (FRAGARIA VESCA)
EN TRES ZONAS AGROECOLÓGICAS
CANTÓN QUITO
PROVINCIA DE PICHINCHA
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
Get full text
http://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/1280
Rights
openAccess
License