Industrialización de procesos para la elaboración de Alfajores

 

Authors
Burgos Domínguez, Diego Felipe
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

An alfajor is a treat that is eaten en Latin America. During its fabrication there are several tedious and long processes. This document pretends from an engineering point view, to find a solution to some of these processes for a local business. First, it shows several devices to complete the flattening and cut of the paste to shape the cookies and the applying of milk jam to form the alfajor. Then, the best solution is picked for design and construction, through a process, which includes: the selection of the most efficient design and the best way to activate it. Then the final design of these devices is developed, including the material selection, the systems required and the final integration between devices.
El alfajor es un dulce que se consume en América del Sur. Dentro de su elaboración existentes diferentes procesos que son largos y repetitivos. El presente documento busca una solución efectiva para simplificar algunos de estos procesos desde una perspectiva de ingeniería para un negocio local. Primero, se presentan distintas posibilidades para mejorar los procesos de estiramiento y corte de masa y la aplicación de manjar en las galletas. Luego, se define el mejor de los prediseños para su construcción, a través de un proceso de selección que consiste en encontrar el diseño que tenga la mejor funcionabilidad y posteriormente la mejor forma de accionar dicho dispositivo.

Publication Year
2008
Language
esp
Topic
Confitería - Industria
Ingeniería Mecánica
TECNOLOGÍA
GASTRONOMÍA
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
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http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/821
Rights
openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/