Trophic variability of stream macroinvertebrates along an altitudinal gradient and among size groups in the Oyacachi River Basin

 

Authors
Eguiguren Burneo, Ana
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

Stream macroinvertebrates have a fundamental role in river ecosystem function through their feeding habits. However, little is known about the diet of these organisms in the Neotropic. In the present study we characterized the diet of four stream macroinvertebrate morphospecies (Anacroneuria sp.1, Baetodes sp. 5, Leptohyphes sp. 3 y Smicridea sp. 3). We also studied the effect of altitude and individual size over the feeding habits of these macroinvertebrates and investigated the possible relationship between dietary composition and environmental variables for the mentioned species. We carried out our investigation in tributary streams of the Oyacachi River between 1805-3867 masl. We did a gut content analysis on the macroinvertebrates and classified their diet composition with fuzzy codes and Simpson’s food diversity index. We found that Smicridea sp. 3 and Anacroneuria sp.1 have a more generalist diet than Leptohyphes sp. 3 and Baetodes sp. 5. Furthermore, both in Leptohyphes sp. 3 and in Smicridea sp. 3, trophic diversity increases with increasing individual body size. In the generalist species we also found that diet composition is associated with individual body size so that larger individuals consume progressively more of larger food types and less of fine particulate organic matter (FPOM). Specifically, we found that in Anacroneuria sp. 1, Leptohyphes sp. 3, and Smicridea sp. 3 the proportion of FPOM in their diet decreased with increasing individual body size. On the other hand, we found that there is a variation in the proportion of food types along the elevation gradient for the more generalist species. We also found that diet diversity varied among elevation sites (except for Baetodes sp. 5). This variation in the diet composition and in diet diversity along the elevation gradient is an indicator of trophic plasticity among the species where it occurred. Finally, we found that the relationship between feeding habits and environmental variables is not straightforward. This suggests that dietary differences within a species are associated with different community level dynamics. The diet composition of macroinvertebrates is thus a dynamic characteristic and in the future other factors should be accounted for in the description of its variation. Specifically, data on the abundance of food sources and on possible interactions with biological factors such as predation and competition could shed light on the processes that lie behind trophic plasticity and diversity of stream macroinvertebrates
Los macroinvertebrados acuáticos desempeñan un rol fundamental en la función ecosistémica de los ríos a través de sus hábitos alimenticios. Sin embargo, poco se conoce sobre la alimentación de estos organismos en el Neotrópico. En este estudio buscamos caracterizar la dieta de cuatro morfoespecies de macroinvertebrados acuáticos (Anacroneuria sp.1, Baetodes sp. 5, Leptohyphes sp. 3 y Smicridea sp. 3). Buscamos además evaluar el efecto de la altitud y del tamaño sobre la alimentación de estos individuos. Investigamos también una posible relación entre la composición alimenticia de las morfoespecies y variables ambientales. Realizamos nuestro estudio en once ríos tributarios del Oyacachi entre los 1705 y 3867 msnm. Hicimos análisis de contenido intestinal en los macroinvertebrados y clasificamos su composición alimenticia utilizando códigos difusos y el índice de diversidad alimenticia de Simpson. Encontramos que Smicridea sp. 3 y Anacroneuria sp. 1 tienen una alimentación más generalista que Leptohyphes sp. 3 y Baetodes sp. 5. Además tanto en Leptohyphes sp. 3 como en Smicridea sp. 3, la diversidad alimenticia aumenta con el tamaño de los individuos. En las morfoespecies más generalistas también encontramos que la composición alimenticia está asociada al tamaño de los individuos de manera que los de mayor tamaño consumen progresivamente más alimentos de mayor tamaño y menos material orgánico particulado fino (FPOM, por sus siglas en inglés). Específicamente encontramos que tanto en Anacroneuria sp. 1 como en Leptohyphes sp. 3 y Smicridea sp.3 la proporción de FPOM de la dieta disminuyó al aumentar el tamaño del cuerpo de los individuos. Por otro lado, encontramos que existe una variación en la proporción de los alimentos a lo largo de la gradiente altitudinal consumidos por las especies más generalistas. También encontramos que la diversidad alimenticia de cada especie varió entre los sitios de estudio (a excepción de Baetodes sp. 5). Esta variación en la composición alimenticia y la diversidad alimenticia nos indica que existe plasticidad trófica en estas especies. Sin embargo, la relación entre la alimentación y las variables ambientales no es clara. Esto sugiere que las diferencias alimenticias están posiblemente más relacionadas a distintas dinámicas comunitarias. La composición alimenticia de los macroinvertebrados parece ser, entonces, una característica dinámica; y a futuro se deberían estudiar otros factores ambientales para explicar su variación. Específicamente debería analizarse el efecto de la abundancia de distintas fuentes de alimento así posibles interacciones con factores a nivel de la comunidad como la depredación y la competencia para iluminar los procesos que determinan la variación alimenticia en los macroinvertebrados de río.

Publication Year
2014
Language
esp
Topic
Ciencias
Zoología
Ciencias
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
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http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/3473
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openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/