Uso del hongo Trichoderma asperellum en plántulas de pimiento (Capsicum annum) y su efecto sobre la supervivencia y productividad en campo

 

Authors
Tituaña Tipán, Fausto Javier
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

This research was conducted in Tumbaco parish, Pichincha province. A greenhouse experiment was established in which the effect of fungus Trichoderma asperellum was evaluated with previously applied pepper seedlings, on the survival and productivity that are usually reduced by the oomycete Phytophthora capsici. The treatments that were evaluated used a standardized substrate made up of 25% of soil contaminated and P. capsici and soil 75% free of pathogen. From this substrate five treatments were established: T1 (standardized substrate untreated), T2 (standardized substrate untreated + T. asperellum) T3 (standardized substrate, sterilized by cooking), T4 (standardized substrate, sterilized by cooking + T. asperellum) and T5 (standardized substrate disinfected with fungicide). Variables evaluated were: plants mortality, plant height at flowering, number of fruits, fruit weight, fruit length and fruit diameter. By analysis of variance (ANOVA) it was determined that there no statistical significance between the five treatments. With a yield estimated from 14 t / ha and considering a price of $ 0.80 / kg, the production cost was $ 6,178.83 / ha and the benefit cost was $ 1.58.
El presente estudio se realizó en la parroquia de Tumbaco, provincia de Pichincha. Se estableció un experimento en invernadero en donde se evaluó el efecto del hongo Trichoderma asperellum aplicado previamente en plántulas de pimiento, sobre la supervivencia y productividad, usualmente reducidas por el oomiceto Phytophthora capsici. Los tratamientos que se evaluaron utilizaron un sustrato estandarizado compuesto por 25% de suelo contaminado por P. capcici y 75 % de suelo libre del patógeno. A partir de ese sustrato se establecieron cinco tratamientos: T1 (sustrato estandarizado no tratado); T2 (sustrato estandarizado no tratado + T. asperellum); T3 (sustrato estandarizado, esterilizado por cocción); T4 (sustrato estandarizado, esterilizado por cocción + T. asperellum); y T5 (sustrato estandarizado desinfectado con fungicida). Las variables evaluadas fueron: mortalidad de las plantas, altura de planta a la floración, número de frutos, peso de fruto, longitud de fruto y diámetro de fruto. Mediante el análisis de varianza (ADEVA) se determinó que no existen diferencias estadísticamente significativas entre los cinco tratamientos evaluados. Con un rendimiento estimado de 14 t/ha y considerando un precio de $ 0.80 / kg y el costo de producción de $ 6,178.83/ha, la relación beneficio costo fue de $1.58

Publication Year
2013
Language
esp
Topic
Ingeniería en Agroempresas
Ciencias Agropecuarias
AGRICULTURA
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
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http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/2485
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openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/