Simultaneous RT-PCR detection of 3 infecting garlic (Allium sativum L.) crops in Ecuador and in vitro production of virus-free bulblets

 

Authors
Oleas Astudillo, Andrés Eduardo
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

Viral infection in garlic (Allium sativum L.) is a systemic disease that results in leaf striping, growth reduction and yield loss in the garlic production regions of Ecuador and the world. The disease is spread widely by seed bulbs due to the exclusive vegetative propagation of the crop, which causes virus particles to accumulate over generations. This is the first report of garlic infection by onion yellow dwarf virus (OYDV), leek yellow stripe virus (LYSV) and shallot latent virus (SLV) in Ecuador. Diagnosis was carried out using RT-PCR, a specific and sensitive method. Based on the individual detection of each virus, a protocol for multiple diagnosis was developed and tested. We used in vitro tissue culturing methods to propagate virus-free seed-bulblets from meristematic shoots. A regeneration ratio of 41% was achieved with a virus elimination rate of 2%. The age of developing-shoots at the excision time from the meristematic tissue determined if one or more virus species were partially or completely eliminated. This has been previously correlated to vascular tissue development in the sprouting shoot. SLV, a Carlavirus, was eliminated more frequently than the other two species of Potyvirus analyzed. Additional work should be carried out with the Ecuadorian varieties of garlic to improve virus-free seed-bulblet production rates.
La infección viral en ajo (Allium sativum L.) es una enfermedad sistémica, causada por múltiples especies virales que resulta en clorosis, reducción de crecimiento y pérdidas de cosecha en las regiones productoras de ajo en el Ecuador y el mundo. La enfermedad es ampliamente esparcida por el bulbo-semilla debido a que la propagación vegetativa es la única opción para esta especie vegetal; esto causa la acumulación de partículas virales en cada generación. Este es el primer reporte en el Ecuador de infección en ajo causada por onion yellow dwarf virus (OYDV), leek yellow stripe virus (LYSV) y garlic latent virus (SLV). El diagnóstico se llevó a cabo utilizando RT-PCR, un método sensible y específico. Se desarrolló y experimentó un protocolo para el diagnóstico múltiple de las tres especies de virus mencionadas basándose en los protocolos de detección individual de cada virus. Un método de cultivo de tejidos in vitro se adaptó para la propagación de bulbillo-semilla libre de virus desde brotes meristemáticos. Se alcanzó una tasa de regeneración del 41%, con una tasa de eliminación viral del 2%. La edad del brote al momento de la escisión desde el tejido meristemático es un factor determinante en la eliminación, completa o parcial, de las especies virales que infectan el cultivo. Esto se ha correlacionado previamente a los tiempos de desarrollo del tejido vascular. SLV, un Carlavirus, fue eliminado con mayor frecuencia que las otras dos especies de Potyvirus analizadas. Este estudio pone la base para que se desarrolle investigación adicional para mejorar la producción de bulbillo-semilla libre de virus, específicamente para las variedades de ajo cultivadas localmente.

Publication Year
2013
Language
esp
Topic
Ciencias
Microbiología
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
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http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/2545
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openAccess
License
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/