Percepciones del sector empresarial sobre la educaci?n de hoteler?a, gastronom?a y turismo en el Ecuador

 

Authors
Van Hoof, Hubert
Format
Article
Status
publishedVersion
Description

This article reports on a study that was conducted among hotel management, gastronomy and tourism industry managers and executives of the three main cities of Ecuador to determine their perceptions about hospitality and tourism higher education. By means of several group interviews the study investigated what executives and managers in Cuenca, Guayaquil and Quito thought about: the value of academic degrees, the importance and the format of internships, the contents of programs of study, the relationship between industry and academia and the profile of an ideal graduate. Even though differences of opinion existed, executives identified a strong service orientation, work experience, strong technical skills and an excellent control of the English language as essential components in a graduate?s profile. Participants were outspoken about the value of university degree and about the contents of academic programs, identified several shortcomings in present-day academic offerings and offered valuable suggestions.
Este art?culo presenta un estudio llevado a cabo entre ejecutivos de los sectores empresariales de Hoteler?a, Gastronom?a y Turismo de las tres principales ciudades del Ecuador, para determinar sus percepciones sobre la educaci?n superior en estas carreras. A trav?s de varias entrevistas grupales, el estudio investig? lo que los ejecutivos y gerentes en Cuenca, Guayaquil y Quito pensaban sobre el valor de un t?tulo acad?mico, la importancia y el formato de las pr?cticas estudiantiles, los contenidos de los programas de estudio, la relaci?n entre las empresas y la academia, y el perfil de un graduado ideal. A pesar de haber diferencias de opini?n, los ejecutivos identificaron una fuerte orientaci?n al servicio, experiencia laboral, s?lidas habilidades t?cnicas y un excelente manejo del idioma ingl?s, como componentes esenciales en el perfil de un graduado. Los participantes fueron francos sobre el valor de un t?tulo universitario y sobre el contenido de los programas acad?micos; identificaron deficiencias en las ofertas acad?micas actuales y ofrecieron valiosas sugerencias.
Universidad de Cuenca
http://www.uesc.br/revistas/culturaeturismo/ano8-edicao1/10.pdf

Publication Year
2014
Language
spa
Topic
PERCEPCIONES
SECTOR
EMPRESARIAL
EDUCACION
Repository
Repositorio SENESCYT
Get full text
http://repositorio.educacionsuperior.gob.ec/handle/28000/2777
Rights
openAccess
License
openAccess