Chillangua, usos y aplicaciones en la gastronomía moderna y tradicional

 

Authors
Medina Díaz, Katy Gabriela
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

Chillangua (Eryngium foetidum) is a type of aromatic herb that can be found in tropical - humid climates. This wild plant is not commonly marketed being that it is used only in the ancestral cuisine of the coastal region. In our country, it is found mainly in the provinces of Esmeraldas and Manabí. The present work shows an investigation focused on the different forms of conservation and gastronomic applications of the Chillangua, both in traditional and modern cuisine. Its forms of conservation are: fresh to the environment, dehydrated in the oven and in ashes, these three being the most important since they preserve their own characteristics of smell and taste. Through gastronomic techniques, it is used in various preparations such as: soups, creams, desserts and rice. In addition papers, lands, airs and sales are developed; everything based on the new gastronomic trends for decorating dishes. This project also exposes the qualities of this herb for the diversification of its use and commercialization.
La Chillangua (Eryngium foetidum) es un tipo de hierba aromática que se la puede encontrar en climas tropical - húmedos. Esta planta silvestre no es comúnmente comercializada ya que se la utiliza solamente en la cocina ancestral de la región costera. En nuestro país se la encuentra principalmente en las provincias de Esmeraldas y Manabí. El presente trabajo muestra una investigación enfocada hacia las diversas formas de conservación y aplicaciones gastronómicas de la Chillangua, tanto en la cocina tradicional como en la moderna. Sus formas de conservación son: fresca al ambiente, deshidratada al horno y en cenizas, siendo estas tres las más importantes ya que conservan sus características propias de olor y sabor. Mediante técnicas gastronómicas, se la utiliza en diversas preparaciones tales como: sopas, cremas, postres y arroces. Además, se elaboran papeles, tierras, aires y sales; basándonos en las nuevas tendencias gastronómicas para decoración de platos. Este proyecto también expone las cualidades propias de esta hierba para la diversificación de su uso y comercialización.

Publication Year
2018
Language
spa
Topic
COCINA ECUATORIANA
COCINA TRADICIONAL
CHILLANGUA
HIERBAS AROMÁTICAS
Repository
Repositorio Universidad de las Américas
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http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/9018
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License
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