Investigación sobre los platos típicos de la parroquia La Magdalena del cantón Quito

 

Authors
Gualpa Cantuña, Diana Carolina
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

La Magdalena is a neighbor, which is characterized for being multi-ethnic and multi-cultural, has been gathering throughout its 442 years of existence a rich background in aspects such as customs, traditions, myths and legends. All of this due to its cultural syncretism imposed by the Spanish Conquest to the native inhabitants; certain preparations consumed in specific religious celebrations during the year and the use of local products typify a particular ancestral gastronomy that is the result of the mixture between European and Andean ways to see the world as well as the daily diet of the people. In the first chapter, it is made the research contextualization based from the cuisine world history and the beginnings of the Spanish colonization to the traditional Ecuadorian cuisine; the information used for this purpose is research with high academic value. The second chapter is about the analysis and interpretation of the results obtained through interviews as research method. This part delimit the area of study and the traditional preparations from La Magdalena which are disappearing due to the passing of time and the process of acculturation while others still remain nowadays. The third chapter contains a report, which by means of standard recipes exhibits the preparations that are still consumed in the neighbor as well as others in danger of disappearing.
La Magdalena se caracteriza por ser una parroquia multiétnica y pluricultural que a lo largo de sus 442 años de existencia ha ido acumulando un bagaje rico en costumbres, tradiciones, mitos y leyendas, producto del sincretismo cultural impuesto por la conquista española a sus originarios pobladores; dentro de este ámbito y como herencia ancestral se encuentra una singular gastronomía, caracterizada por ser preparada con productos de la tierra, con preparaciones consumidas en determinadas épocas del año que generalmente coinciden con la celebración de las fiestas populares relacionadas con la religiosidad de su gente, mezcla de las cosmovisiones andina y europea, y otras que son de la dieta diaria. En el primer capítulo se realiza una contextualización de la investigación, partiendo de la historia mundial de la cocina e inicios a nivel del coloniaje para llegar al estudio de la cocina típica del Ecuador, utilizando como referencias información sustentada en investigaciones con alto valor académico. En el segundo capítulo se realizar el análisis e interpretación de resultados obtenidos mediante la aplicación de entrevistas como técnica de investigación, en donde se delimita el lugar de estudio y los platos típicos de la parroquia La Magdalena en proceso de desaparición por el paso del tiempo y la aculturación y otros que aún se mantienen actualmente. En el tercer capítulo se realiza un informe que se visualiza en recetas estándar de los platos que aún se consumen en la parroquia y otros que están en peligro de desaparecer.

Publication Year
2017
Language
spa
Topic
COCINA ECUATORIANA
COCINA TRADICIONAL
QUITO-ECUADOR
Repository
Repositorio Universidad de las Américas
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http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/7298
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