Plan de negocios para la producción y exportación de chocolate vegano a Estados Unidos

 

Authors
Ortuño Torres, Daniela Cristina
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The Unites States of America has the highest rates for chocolate import and consumption worldwide (CNN, 2012). It also has the highest vegan population (Vegan Bits, 2017) in the world. Furthermore, there is an increasing demand for organic products, which represent responsible consumption. Therefore, there is an opening for products that comply with these qualities (Ramón, P. 2014). With the purpose of proving the viability of commercializing Premium Vegan Chocolates, a conceptual, operational and financial markets study in the American market was carried out for supporting the creation of the company Coco Cacao, name which represents the main ingredients of its products that are coconut and cacao beans. First of all, an external analysis was made as a starting point on the factors that influence the chocolate manufacturing industry. The PEST analysis of Ecuador and the US, as well as the Five Forces analysis of the US, demonstrated that the company has higher opportunities than threats, especially because it has the advantage of producing in Ecuador, country that has a complete access to the best quality ingredients and where it is also pertinent to apply the Fair-Trade Policy. Moreover, interviews and surveys were conducted with experts and potential clients, which confirmed that there is a business opportunity for the company to sell vegan and anti-allergenic chocolates in American supermarkets for which customers are willing to pay more. Eventually, the target market was chosen and consists of the residents of Los Angeles and San Diego in the state of California, with the highest vegan population in the country (PETA, 2016). To conclude, a conceptual and financial outline of the company was made, including the marketing mix, the company's philosophy, its legal and operational structure, processes and an exhaustive financial analysis, through which a high profitability was obtained with an IRR of the 54%, matching the results of the industry (Invests Ecuador, 2017), with a profitability index, which demonstrates that for every dollar invested, the investor receives $2.45, determining that the company does comply with the financial, market, operational and conceptual viability for its operation.
Estados Unidos es el país que más importa y consume chocolate a nivel mundial (CNN, 2012), y el que más población vegana tiene (Vegan Bits, 2017). Además, en Estados Unidos existe una creciente demanda por productos orgánicos que también representan un consumo responsable, por lo que hay apertura para productos con estas características (Ramón, P. 2014). Con el objetivo de comprobar la viabilidad de comercializar una línea de chocolates veganos premium al mercado estadounidense, se realizó el estudio de mercado, conceptual, operacional y financiero para la creación de la empresa Coco Cacao, cuyo nombre se deriva de los principales ingredientes del producto que son el coco (coconut) y el cacao (cacao beans). Como punto de partida, se hizo un análisis de los factores externos que influyen en la industria de elaboración de chocolate. Tanto el análisis PEST como el análisis Porter demostraron que las oportunidades para la empresa son mayores a las amenazas a las que se enfrenta, sobre todo por tener la ventaja de producir en Ecuador, en donde existe materia prima disponible de primera calidad y además es oportuno aplicar la filosofía de Comercio Justo. Indagando más sobre el mercado, se hicieron entrevistas y encuestas a expertos y clientes potenciales, lo cual confirmó que sí existe una oportunidad de negocio para la empresa de vender chocolates veganos y anti alergénicos en supermercados estadounidenses, por los cuales los clientes están dispuestos a pagar más. Se eligió como mercado objetivo a los pobladores de las ciudades de Los Ángeles y San Diego, con mayor población vegana en el país (PETA, 2016). Tomando en cuenta estos factores, se realizó un esquema de la empresa incluyendo el marketing mix, su filosofía, su estructura legal y operacional, procesos y un análisis financiero exhaustivo mediante el cual se obtuvo una alta rentabilidad con una TIR del 54%, que concuerda con los resultados de la industria (Invierte Ecuador, 2017), y un índice de rentabilidad que demuestra que por cada dólar invertido, el inversionista recibe $2,45; determinando que la empresa sí cumple con la viabilidad financiera, de mercado, operacional y conceptual para su funcionamiento.

Publication Year
2018
Language
spa
Topic
PRODUCCIÓN ALIMENTARIA
COCINA VEGANA
CHOCOLATE
EXPORTACIONES
ECUADOR-ESTADOS UNIDOS
Repository
Repositorio Universidad de las Américas
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http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/8605
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