Caracterización molecular de aislados proteicos de albumen de huevos de gallina, procedentes de producción ecológica vs. producción comercial

 

Authors
Verdezoto Tapia, Stephanie Cristina
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

The poultry industry has focused its interest on the egg and its nutritional quality in the human diet because for decades it has been proven that it is possible to enrich the composition of the same in specific nutrients and compounds through the manipulation of the diet and ways of raising the laying hens, thus deriving in ecological productions and commercial productions. The present scientific research proposed as a general objective: "Characterize molecularly protein isolates of albumen from chicken eggs, coming from ecological production. commercial production"; and as specific objectives: 1) Standardize the protein extraction methodology of chicken eggs; 2) Determine the protein content of the samples; 3) Characterize using the electrophoresis technique; and, 4) Establish differences and relationships between the different samples according to their process of obtaining or type of production. The formulation of the problem was: ¿The molecular characterization of protein isolates of albumen from chicken eggs, coming from ecological production vs. commercial production will allow us to find differences and quality parameters that affect nutrition and environmental balance? An experimental AxB design was applied, the research focused on a descriptive statistics ADEBA (Statgraphics). The results obtained were analyzed and interpreted, concluding that there are no significant differences in the protein content between the eggs of commercial production and those of organic production.
La industria avícola ha centrado su interés en el huevo y su calidad alimenticia en la dieta humana porque desde hace décadas se ha comprobado que es posible enriquecer la composición del mismo en nutrientes y compuestos específicos mediante la manipulación de la dieta y formas de crianza de las gallinas ponedoras, derivándose así en producciones ecológicas y producciones comerciales. La presente investigación científica planteó como objetivo general: “Caracterizar molecularmente aislados proteicos de albumen de huevos de gallina, procedentes de producción ecológica vs. producción comercial”; y como objetivos específicos: 1) Estandarizar la metodología de extracción de proteína de huevos de gallina; 2) Determinar el contenido proteico de las muestras; 3) Caracterizar mediante la técnica de electroforesis; y, 4) Establecer diferencias y relaciones entre las diferentes muestras de acuerdo con su proceso de obtención o tipo de producción. La formulación del problema fue: ¿La caracterización molecular de aislados proteicos de albumen de huevos de gallina, procedentes de producción ecológica vs. producción comercial nos permitirá encontrar diferencias y parámetros de calidad que incidan en la nutrición y el equilibrio medioambiental?. Se aplicó un diseño experimental AxB, la investigación se centró en una estadística descriptiva ADEBA (Statgraphics). Los resultados obtenidos fueron analizados e interpretados, concluyéndose que no existen diferencias significativas en el contenido proteico entre los huevos de producción comercial y los de producción ecológica.

Publication Year
2019
Language
spa
Topic
ENZIMAS
OXIDACIÓN
ELECTROFORESIS
LIOFILIZACIÓN
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
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http://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/3043
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openAccess
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