Efecto de la Chía (Salvia hispánica. L) en la glicemia postprandial de sujetos saludables de 20 a 28 años de edad

 

Authors
Pérez Cobo, Mariella
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

Chia (Salvia hispanica L.) is a seed that contains the highest amount of omega -3 (of plant origin), besides having a high amount of fiber, protein, fatty acids and antioxidants. It is considered as a functional food because it has beneficial effects on cholesterol, overweight and obesity. This study assessed the effects of chia on postprandial glycemia in healthy subjects through the ages of 20 to 28. The experiment was conducted on three consecutive days with 22 participants and consisted of three breakfast intakes: Control breakfast, control breakfast with 25 g of chia and control breakfast with 37 g of chia. Prior to breakfast, by capillary puncture, the basal blood glucose was measured and two hours later through the same method postprandial glycemia was measured. The results were analyzed using statistical paired t-test, where it was observed that there was no significant decrease in postprandial blood glucose after the consumption of chia. However, after the third breakfast (37 g chia) a decrease in postprandial glycemia was observed, requiring extending the period of study to evaluate the effect of this food.
La chía (Salvia hispánica .L), es una semilla con la mayor concentración de omega-3 dentro de los alimentos de origen vegetal, además de un alto contenido de fibra, proteínas, ácidos grasos y antioxidantes. Considerada como un alimento funcional por sus efectos beneficiosos sobre el colesterol, el sobrepeso y la obesidad. El presente estudió evaluó los efectos de la chía en la glicemia postprandial de sujetos saludables de 20 a 28 años de edad. La experimentación fue realizada en tres días consecutivos con 22 participantes y consistió en la ingesta de tres desayunos: desayuno control, desayuno control con 25 g de chía y desayuno control con 37 g de chía. Previo a la ingesta se determinó mediante punción capilar la glicemia basal y dos horas después de la ingestión del desayuno la glicemia postprandial a través del mismo método. Los datos fueron analizados mediante la prueba estadística T Pareada, encontrándose que no hubo una disminución significativa en la glicemia postprandial después del consumo de chía. Sin embargo, después del tercer desayuno (en 37 g de chía) se observó un descenso de la glicemia postprandial, necesitándose ampliar el tiempo de estudio para poder evaluar el efecto de este alimento.

Publication Year
2015
Language
spa
Topic
Semillas de Chía
Semillas Oleaginosas
Efectos Fisiológicos
Salvia Hispánica
MEDICINA
NUTRICIÓN
Repository
Repositorio Universidad San Francisco de Quito
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http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/4122
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openAccess
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