Determinación de Escherichia Coli en Quesos Artesanales que se expende en el Mercado Diez de Noviembre de la Ciudad de Guaranda

 

Authors
López Estrada, Edith Magaly
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

In the City of Guaranda, parish Veintimilla of Bolívar's County, located to a half altitude of 2923 m.s.n.m., the determination of Escherichia coli was studied in handmade cheeses that are expended in the Market 10 the November of the city of Guaranda. A descriptive qualitative statistical model was applied, 100 samples of cheeses were analyzed. It was designated numbers, percentages, stockings, frequencies and graphics. The objectives planted for the investigation were reached in their entirety: i) to Determine the cause of the contamination in the elaboration of handmade cheese. ii) to Establish the presence Escherichia coli by means of bacteriological analysis. iii) to Know the percentage of polluted cheeses. The used methodology was the appropriate ones, using with rigurosidad the steps of the scientific method. The experimental variables and results were the appropriate ones; Prevalencia 44% of Escherichia coli incidence of 0.44%. The summations of the work are concise and illustrative, guided to the confirmation of the initial hypothesis. Finally this investigation determined that the incidence of escherichia coli of the handmade cheeses is high and it was related with the measures of sanitary control from this food to production level, manipulation, transport and storage in production places and sale.
En la Ciudad de Guaranda, parroquia Veintimilla de la Provincia de Bolívar, ubicadas a una altitud media de 2923 m.s.n.m., se estudió la determinación de Escherichia coli en quesos artesanales que se expenden en el Mercado 10 de Noviembre de la ciudad de Guaranda. Se aplicó un modelo estadístico cualitativo descriptivo, se analizaron 100 muestras de quesos. Se designó números, porcentajes, medias, frecuencias y gráficos. Los objetivos plantados para la investigación fueron alcanzados en su totalidad: i) Determinar la causa de la contaminación en la elaboración de queso artesanal. ii) Establecer la presencia Escherichia coli mediante análisis bacteriológicos. iii) Conocer el porcentaje de quesos contaminados. La metodología empleada fueron las adecuadas, empleando con rigurosidad los pasos del método científico. Las variables experimentales y resultados fueron los adecuados; Prevalencia el 44% de Escherichia coli, incidencia del 0.44%. Las conclusiones del trabajo son concisas e ilustrativas, orientadas a la comprobación de la hipótesis inicial. Finalmente esta investigación determinó que la incidencia de Escherichia coli de los quesos artesanales es alta y estuvo relacionada con las medidas de control sanitario de este alimento a nivel de producción, manipulación, transporte y almacenamiento en sitios de producción y venta

Publication Year
2017
Language
spa
Topic
QUESO
MICROBIOLOGÍA
ESCHERICHIA COLI
COMPOSICIÓN DEL QUESO
Repository
Repositorio Universidad Estatal de Bolivar
Get full text
http://dspace.ueb.edu.ec/handle/123456789/1792
Rights
openAccess
License