Desarrollo de un snack nutritivo a base de chochos impregnados de sabores naturales bajo la marca “Chochomanía”

 

Authors
Aguirre Aguirre, Thalía Alejandra
Format
BachelorThesis
Status
publishedVersion
Description

This work includes the development of a nutritious snack based on baked chochos under the brand Chochomanía which is in the market since four years. This leguminous was chosen as the principal ingredient of the snack due to the fact that its use has been limited and destined only to traditional preparations. Chochomanía is a snack will be elaborated under techniques of forefront that assure its quality and nutritional value; initially the product will be expended in snack bars of elementary schools. Three varieties of the snacks flavors will be launched: natural, lemon and jalapeño which price retail will be 0.40 cents for each unit of 30 grams, this price was fixed after a market research realized at "Oswaldo Guayasamín" School, and subsequent to analyze the costs of production. The conclusion was reached after subjecting students to the market analysis is that the product is widely accepted, and is considered a nutritious option for school lunchbox. Chochomanía is a snack is an innovative and completely natural product; its aim is to take care of feeding children and teenagers in school period, offering a new alternative consumption of a food that is appreciated by the Ecuadorian students. The snack Chochomanía is an innovative and completely natural product, its goal is to take care feeding children and adolescents in school term, providing a new alternative consumption of food which is appreciated by the Ecuadorian students.
El presente trabajo contempla el desarrollo de un snack nutritivo a base de chochos horneados bajo la marca Chochomanía, misma que está en el mercado hace 4 años. Se escogió a esta leguminosa como el principal ingrediente del snack debido a que su uso ha sido limitado y destinado únicamente a preparaciones tradicionales. El snack de Chochomanía será elaborado bajo técnicas de vanguardia que aseguren su calidad y su valor nutritivo, el producto será expendido inicialmente en bares de instituciones educativas. Se lanzará al mercado tres variedades de sabores: natural, limón y jalapeño cuyo precio de venta al público por unidad de 30 gramos será de 0.40 centavos, el precio se fijó al finalizar el estudio de mercado realizado en la Unidad Educativa Oswaldo Guayasamín además de analizar los costos de producción. La conclusión a la que se llegó después de someter a los estudiantes al análisis de mercado es que el producto cuenta con gran aceptación, y es considerado una opción nutritiva para la lonchera escolar. El snack de Chochomanía es un producto innovador y completamente natural, su objetivo es cuidar la alimentación de niños y adolescentes en periodo escolar, brindando una nueva alternativa de consumo de un alimento que es apreciado por los estudiantes ecuatorianos.

Publication Year
2015
Language
spa
Topic
NUTRICIÓN
CHOCHO
SNACKS
Repository
Repositorio Universidad de las Américas
Get full text
http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/5066
Rights
openAccess
License
openAccess